İZOLE|MEKAN BULUŞMALARI 9: BURSA/GÖLYAZI

Öğrenmeye ve araştırmaya devam etmek adına başlamış olduğumuz serinin dokuzuncusunda Bursa’nın önemli turizm noktalarından olan Gölyazı’yı inceleyeceğiz.

Gölyazı’nın konumuna baktığımızda; Gölün havzası büyük çoğunlukla Bursa , Kütahya , Balıkesir ili sınırları içerisinde, çok azıda Bilecik ilinde yer alır ve yaklaşık 10500 km2 alan kaplamaktadır. Karacabey ve Mustafakemalpaşa ilçeleri sınırları içinde kalmaktadır. Göl çevresinde 17 yerleşim birimi bulunmaktadır. Uluabat gölün güneybatı kesimi 1993 yılında tarıma açılmıştır. Gölün kuzey kıyıları diğer kesimlere göre nispeten girintili çıkıntılıdır. Kuzeyde kalker yapılı iki yarımada (Eskikaraağaç ve Gölyazı) bulunmaktadır. Gölü besleyen en önemli su kaynağı Mustafakemalpaşa Çayı’dır.

Marmara Denizi’nin güneyinde, Bursa’nın 35 km batsında Nilüfer ilçesinde bulunan Gölyazı, Uluabat Gölü’nün doğusundaki 9 adadan biridir. Uluabat Gölü ve Gölyazı önemli bir kuş konaklama alanı olmasının yanı sıra, farklı ekolojik işlevleri barındıran bir sulak alan olması, zengin fora ve faunası ve biyolojik çeşitliliği sebebiyle 1998 yılında “Ramsar Sözleşmesi” ile koruma altında ve “Yaşayan Göller” ağına dahildir.

KENTİN GELİŞİM SÜRECİ

PLANLAMA

BÖLGESEL PLANLAR:

1/25.000 BATI BÖLGESİNAZIM İMAR PLANI

Batı Planlama Bölgesinde; Bursa’nın gelişme yönü olması nedeni ile yeni konut ve çalışma alanları oluşturulmuştur. Uluabat Gölü ve çevresi ile Çayırköy Ovası korunmuştur, kent içinde yer alan kirletici sanayilerin desantrilizasyonu için küçük sanayi alanları farklı bölgelerde oluşturulmuştur.

Planlama Alanı : 24.250 ha.

Nüfus : 400.000 kişi (max)

 Konut Alanı : 2.300 ha. Çalışma Alanları (Ticaret+Sanayi) : 1.400 ha.

Batı Planlama Bölgesi içerisinde kalan çalışma alanının şüphesiz kendi içerisindeki dengesi kurulmalıdır. Ancak bu konuda bölgenin merkez ile gerek istihdam gerek günübirlik hareketlilik gerekse hizmet sunumu faktörleri açısından bir kademelenme içerisinde etkileşimi olacağı göz önünde bulundurulmalıdır. Dolayısıyla çalışma alanı doğu sınırındaki Merkez Planlama Bölgesi ile bir bütün olarak düşünülmelidir.

NOTLAR:

-Bugünkü kentin yüzde 70’i adada, yüzde 30’u yarımadadadır.

-Bir – iki katlı yaklaşık 500 konuttan oluşan yerleşimde 87 Sivil Mimarlık Örneği, 4 anıtsal yapı ve surlar ile biri ünlü “Ağlayan Çınar” olmak üzere 17 tescilli ulu ağaç bulunmaktadır.

-“Kentsel arkeolojik sit alanı”dır.

-Uluabat, “su kuşları için uluslararası öneme sahip” sulak alanların korunmasını öngören Ramsar Sözleşmesi’yle belirlenmiş 12 alandan biridir.

KAYNAKLAR:

Okumuş, G., Altınöz. G., “Sürdürülebilir Koruma İçin Değişimi Anlamak Ve Yönetmek: Karmaşık Çok Katmanlı Kültürel Peyzaj Alanı
Olarak Gölyazı (Apolyont) / Bursa Örneği” konulu bildirisi

Leyleklerin ve Türk dizilerinin gözdesi; Gölyazı

http://www.yapi.com.tr/haberler/golyazinin-apolyont-bildirgesi_74081.html

Büşra ERTAŞ

Gamze Sarı’ya ve buluşmamıza eşlik eden katılımcılara teşekkürler.

(Hafize Daştan, Zeynep Gül Atak, Meltem Özbek, Feridenur Burt, Melih Emre Güleç, Reyhan Hatipoğlu, Gamze Kale, Şevval Demir)

Yorum bırakın